T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından İYİ TARIM UYGULAMALARI sertifikasına sahip olan Ege Organik Zeytinyağı fabrikamız en kaliteli Kuzey Ege zeytinlerini titizlikle işleyerek sofranıza eşsiz lezzetler kazandırıyor.
Kontinü Santrafüj Sistemi
- Yöredeki en kaliteli zeytinler henüz yeşil iken erken hasat döneminde özenle yere değmeden toplanır, delikli ve hava geçirgen 20-25 kg. kapasiteli kasalara konur.
- Fabrikamız bünyesindeki her daim sterilize edilen 2.000’ den fazla adetteki kasaya konan bu zeytinler hiç bekletilmeden birkaç saat içerisinde fabrikaya götürülür.
- Edremit Altınsoy kalite standartları çerçevesinde zeytinler kesinlikle çuvalla taşınmaz, çuvallar yerine kasalarda taşınarak zeytinin kızışması nedeniyle oluşabilecek kaliteyi düsüren tatlar oluşmasının önüne geçilir.
Temizleme
- Zeytinin üretim hattına girişi bunkerli zeytin taşıma bandı ile gerçekleştirilmektedir. Bunkere dökülen zeytinler gıda tüzüğüne uygun taşıma bandı vasıtası ile taşınarak yıkama makinesine aktarılırlar.
- Zeytinleri yıkama işlemi gerçekleştirmeden sadece dal, yaprak ve taş ayırma için gerekli çözümler uygulanmaktadır.
Yıkama
- Dal ve yapraklardan temizlenen zeytin, kum ve kirden arındırılması için vibrasyonlu yıkama haznesine geçer.
- Zeytin üzerindeki su vibrasyonlu elek sayesinde minimize edilir.
- Meydana gelebilecek kalite kayıplarını önlemek için zeytin tanelerinin fabrikaya yıkama sırasında meyvenin zedelenmemesine titizlikle dikkat edilir.
Kırıcı
- Yıkanan zeytinler kırıcı elevatörü vasıtasıyla kırıcıya gelir.
- Kırıcıda zeytinler, çekiçli tip metal kırıcılar vasıtasıyla tamamen parçalanır
- Kırma işlemi hem fiziksel hem de kimyasal bakımdan önemlidir. Çünkü zeytinyağının zeytin dokusundan ayrılması zeytinlerin kırılması ve ezilmesiyle başlar.
- Amaç yağın hücre içi boşluklardan çıkarılması için meyve eti hücrelerinin parçalanması ve yüzey alanını artırarak malaksörde yoğrulmasını kolaylaştırmaktır.
- Kırma işleminde hamur kalın olursa yani büyük etli ve çekirdekli olursa, yağ gözenekleri açığa çıkmaz.
Malaksör
- Yağ kalitesini ve randımanını belirleyen en önemli parametrelerden biri karışım zamanı ve sıcaklıktır.
- Malaksör, hamurdaki emülsiyonu kırarak yağ gözeneklerinin toplanıp büyük bir faz haline gelmesini sağlar.
- Yoğurma süresi ve sıcaklığı farklı zeytin tiplerine göre değişebilmektedir. Burada en çok karşılaşılan soğuk sıkım kavramı, makinalara ait bir özellik olmayıp, operatörün tercih ettiği çalışma koşullarına bağlıdır.
- Dünya çapında soğuk sıkım için kabul edilen maksimum hamur sıcaklığı 27 ˚C‘dir.
- Edremit Altınsoy zeytinyağları 27 ˚C altında, soğuk sıkım olarak üretilir.
Dekantör
- Fiziksel olarak santrifüj kuvveti uygulayarak zeytin hamuru içerisindeki fazları, yoğunluklarına göre ayrım sağlayan ekipman dekantör olarak adlandırılmaktadır.
- Dekantörler işletmenin kapasitesini belirleyen ana ekipman olarak kabul edilmektedir.
- Dekantör santrifüj, yüksek hızda dönen tambur ve tamburla aynı eksende fakat farklı hızda dönen helezon, hız farkını sağlayan şanzıman ve dönen elemanları taşıyan gövdeden meydan gelir.
- Yağ ayırma prosesinin, 2 faz ekolojik sistem ve 3 faz klasik sistem olmak üzere 2 farklı üretim yöntemi bulunmaktadır.
- 2 faz ve 3 faz karşılaştırma için yapılan çalışmalar neticesinde, 3 faz sistemlerde su kullanılmasından dolayı yağdaki fenollerin suya geçtiği ve fenol oranının azaldığı ispatlanmıştır. Dolayısıla Ege Organik Edremit Altınsoy markası olarak biz 2 faz kullanmaktayız.
Seperatör
- Dekantörde ayrılan zeytinyağı, içerisinde bulunan partiküllerden ve tortudan temizlenmesi, daha berrak bir görünüme kavuşması, filtrasyon işlemini kolaylaştırmak ve zeytinyağının içerisinde kalan bu tortular zamanla kalite durumuna getirmektedir.
- Yine santrifüj kuvvetinin yardımıyla, zeytinyağı içerisinde bulunan az miktardaki su ve diğer partiküller ayrılarak, son kullanım amacına uygun olacak şekilde bir sonraki hedefe gönderilmektedir.
Dolum ve Depolama
- Zeytinyağlarımız çelik krom tanklarda saklamaya alınır ve krom tanklarımızın bulunduğu alanda uygun iklimlendirme koşulları sağlanarak 18-22 derecede zeytinyağlarımız tutulur.
- Zeytinyağı dolumlarımız filtre edilmeden tanklarda dinlendirilmiş en doğal haliyle yapılmaktadır.
- Posalı görüntüye sahip olup meyvemsilik yoğun halde hissedilir.
- Yağın içinde bulunan posa (küçük zeytin parçacıkları) bir süre sonra dibe çökebilir. Bu doğal ve normal bir durumdur.