Menü
Sepetiniz

Fabrikamız ve Şeffaf Üretim Süreci

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından İYİ TARIM UYGULAMALARI sertifikasına sahip olan Ege Organik Zeytinyağı fabrikamız en kaliteli Kuzey Ege zeytinlerini titizlikle işleyerek sofranıza eşsiz lezzetler kazandırıyor.



Kontinü Santrafüj Sistemi

  1. Yöredeki en kaliteli zeytinler henüz yeşil iken erken hasat döneminde özenle yere değmeden toplanır, delikli ve hava geçirgen 20-25 kg. kapasiteli kasalara konur.
  2. Fabrikamız bünyesindeki her daim sterilize edilen 2.000’ den fazla adetteki kasaya konan bu zeytinler hiç bekletilmeden birkaç saat içerisinde fabrikaya götürülür.
  3. Edremit Altınsoy kalite standartları çerçevesinde zeytinler kesinlikle çuvalla taşınmaz, çuvallar yerine kasalarda taşınarak zeytinin kızışması nedeniyle oluşabilecek kaliteyi düsüren tatlar oluşmasının önüne geçilir.


Temizleme

  1. Zeytinin üretim hattına girişi bunkerli zeytin taşıma bandı ile gerçekleştirilmektedir. Bunkere dökülen zeytinler gıda tüzüğüne uygun taşıma bandı vasıtası ile taşınarak yıkama makinesine aktarılırlar.
  2. Zeytinleri yıkama işlemi gerçekleştirmeden sadece dal, yaprak ve taş ayırma için gerekli çözümler uygulanmaktadır.


Yıkama

  1. Dal ve yapraklardan temizlenen zeytin, kum ve kirden arındırılması için vibrasyonlu yıkama haznesine geçer.
  2. Zeytin üzerindeki su vibrasyonlu elek sayesinde minimize edilir.
  3. Meydana gelebilecek kalite kayıplarını önlemek için zeytin tanelerinin fabrikaya yıkama sırasında meyvenin zedelenmemesine titizlikle dikkat edilir.


Kırıcı

  1. Yıkanan zeytinler kırıcı elevatörü vasıtasıyla kırıcıya gelir.
  2. Kırıcıda zeytinler, çekiçli tip metal kırıcılar vasıtasıyla tamamen parçalanır
  3. Kırma işlemi hem fiziksel hem de kimyasal bakımdan önemlidir. Çünkü zeytinyağının zeytin dokusundan ayrılması zeytinlerin kırılması ve ezilmesiyle başlar.
  4. Amaç yağın hücre içi boşluklardan çıkarılması için meyve eti hücrelerinin parçalanması ve yüzey alanını artırarak malaksörde yoğrulmasını kolaylaştırmaktır.
  5. Kırma işleminde hamur kalın olursa yani büyük etli ve çekirdekli olursa, yağ gözenekleri açığa çıkmaz.




Malaksör

  1. Yağ kalitesini ve randımanını belirleyen en önemli parametrelerden biri karışım zamanı ve sıcaklıktır.
  2. Malaksör, hamurdaki emülsiyonu kırarak yağ gözeneklerinin toplanıp büyük bir faz haline gelmesini sağlar.
  3. Yoğurma süresi ve sıcaklığı farklı zeytin tiplerine göre değişebilmektedir. Burada en çok karşılaşılan soğuk sıkım kavramı, makinalara ait bir özellik olmayıp, operatörün tercih ettiği çalışma koşullarına bağlıdır.
  4. Dünya çapında soğuk sıkım için kabul edilen maksimum hamur sıcaklığı 27 ˚C‘dir.
  5. Edremit Altınsoy zeytinyağları 27 ˚C altında, soğuk sıkım olarak üretilir.


Dekantör

  1. Fiziksel olarak santrifüj kuvveti uygulayarak zeytin hamuru içerisindeki fazları, yoğunluklarına göre ayrım sağlayan ekipman dekantör olarak adlandırılmaktadır.
  2. Dekantörler işletmenin kapasitesini belirleyen ana ekipman olarak kabul edilmektedir.
  3. Dekantör santrifüj, yüksek hızda dönen tambur ve tamburla aynı eksende fakat farklı hızda dönen helezon, hız farkını sağlayan şanzıman ve dönen elemanları taşıyan gövdeden meydan gelir.
  4. Yağ ayırma prosesinin, 2 faz ekolojik sistem ve 3 faz klasik sistem olmak üzere 2 farklı üretim yöntemi bulunmaktadır.
  5. 2 faz ve 3 faz karşılaştırma için yapılan çalışmalar neticesinde, 3 faz sistemlerde su kullanılmasından dolayı yağdaki fenollerin suya geçtiği ve fenol oranının azaldığı ispatlanmıştır. Dolayısıla Ege Organik Edremit Altınsoy markası olarak biz 2 faz kullanmaktayız.


Seperatör

  1. Dekantörde ayrılan zeytinyağı, içerisinde bulunan partiküllerden ve tortudan temizlenmesi, daha berrak bir görünüme kavuşması, filtrasyon işlemini kolaylaştırmak ve zeytinyağının içerisinde kalan bu tortular zamanla kalite durumuna getirmektedir.
  2. Yine santrifüj kuvvetinin yardımıyla, zeytinyağı içerisinde bulunan az miktardaki su ve diğer partiküller ayrılarak, son kullanım amacına uygun olacak şekilde bir sonraki hedefe gönderilmektedir.


Dolum ve Depolama

  1. Zeytinyağlarımız çelik krom tanklarda saklamaya alınır ve krom tanklarımızın bulunduğu alanda uygun iklimlendirme koşulları sağlanarak 18-22 derecede zeytinyağlarımız tutulur.
  2. Zeytinyağı dolumlarımız filtre edilmeden tanklarda dinlendirilmiş en doğal haliyle yapılmaktadır.
  3. Posalı görüntüye sahip olup meyvemsilik yoğun halde hissedilir.
  4. Yağın içinde bulunan posa (küçük zeytin parçacıkları) bir süre sonra dibe çökebilir. Bu doğal ve normal bir durumdur.